



Werkwijze
Gebrandschilderd glas
Brandschilderen is eenvoudig gezegd: Het aanbrengen van een schildering op glas dat daarna in een glasoven word "ingebrand". Na het aanbrengen van een ontwerp-tekening wordt het (getinte) glas gesneden en beschilderd. Dat schilderen gebeurt in (tenminste) 4 fasen: contouren, "dassen", "licht inhalen"
en het aanbrengen van kleur-email. Bij het branden gebruikt atelier de l'art verschillende oventemperaturen, afhankelijk van o.m. de soort glas tot een max. van 660 graden. Het gebrandschilderde glas van atelier de l'art word volledig 'verglaasd", wat de duurzaamheid ten goede komt.
Glas in lood
Bij het "zetten"van glas in lood worden de volgens tekening gesneden stukken glas in H-vormige loodprofielen "gezet"en worden de kruispunten van het lood aan elkaar
vast gesoldeerd. Om een glas in loodraam stabiel en waterdicht te maken, dient er tussen glas en lood-profiel een speciale kit te worden aangebracht. Ter versteviging wordt zgn. "staallood" (lood met een kern van staal) voor de doorlopende (korte) loodlijnen gebruikt. Daarnaast kan bij brede maten nog extra verstevigingsroeden worden aangebracht. Dit gebeurt bij ons vóór het "kitten", om verbranden van de kit (en daardoor latere lekkage) te voorkomen. Indien een opdrachtgever zelf een idee of (eenvoudig) ontwerp heeft, kan dit door atelier de l'art verder uitgewerkt en gerealiseerd worden. De mogelijkheden in vorm, glas, uitvoering en tint zijn hierbij (bijna) onbegrensd. Als enig glas in loodatelier in Nederland kan atelier de l'art 10 jaar volledige kwaliteits-garantie op z'n werk geven.
Restauratie
De oudste vormen van glas in lood dateren van ca. 1000 (ná chr.).
En hoewel er in grote lijnen nog steeds op dezelfde wijze wordt gewerkt, is er tegenwoordig
wel degelijk het een en ander veranderd en verbeterd.
Hierbij moet U niet alleen denken aan het gebruikte gereedschap en materialen,maar ook zoals
bij atelier de l'art aan glas in loodkit (tussen glas en loodprofiel) alswel de kit-methode.
Atelier de l'art is het enige glas in loodatelier in Nederland waar d.m.v. pulserende drukver-
schillen in een kit-machine wordt gekit.
De voordelen hiervan zijn O.A.:
- 1e Het glas in lood kan vantevoren zijn dichtgestreken.
- 2e Het kitten is dubbelzijdig; weerskanten van het glas in lood zijn gelijkmatig en volledig gekit.
- 3e Er kunnen geen loodlijnen worden "overgeslagen" , zelfs het randlood is volledig gekit, géén kans op latere "lekkage".
- 4e Zo goed als géén kans op breuk tijdens het kitten.